Masajul Sportiv
Printre mijloacele de pregatire, refacere si recuperare a sportivului face parte si masajul , un procedeu cunoscut si practicat inca din antichitate. Tehnica aplicarii masajului sportiv, ca si celelalte forme de masaj – intretinere, recuperare ori refacere are la baza o serie de manavre ce influenteaza diferit tegumentele, sistemul muscular , sistemul articular si sistemul nervos.
Masajul sportiv
poate fi diferentiat in functie de nevoile specifice ale fiecarui sportiv in parte, fapt ce determina individualizarea diferitelor proceduri in functie de obiective.
Datorita efectelor sale, masajul a devenit indispensabil in activitatea de zi cu zi a sportivului, el putandu-se aplica in scop stimulator (inainte de antrenamente si competitii) sau in scop de refacere (neuropsihica sau neuromusculara).
Procedurile ce vizeaza masajul efectiv, divid tehnicile in tehnici de intretinere sau antrenament.
Masajul sportiv detine un rol important in antrenament pentru ca:
- favorizeaza adaptarea organismului la efort
- permite repeterea mai frecventa a probelor de mare intensitate sau durata
- protejeaza sportivul de efectelor daunatoare ale oboselii
- stimuleaza functiile organice in special circulatia si schimburile energetice din muschi
- efecte neuromusculare
Masajul competitional
ante-competitie un masaj scurt, stimulant de 15-45 de minute inaintea efortului sportiv.urmareste atenuarea febrei de start , calmand starea de hiperexcitabilitate a sportivului. Este indreptat spre partile corpului implicate direct in efort.
post-competitie executat la 1-2 ore dupa eveniment pentru normalizarea tesuturilor corpului.
Masajul de reabilitare/refacere
care are rol de eliminare mai rapida a acidului lactic acumulat la nivelul anumitor muschi, relaxarea generala si recapatarea functiilor unor organe solicitate cum ar fi inima si plamanii.
Recent Comments